chufa

Om Os

María José og Lis

To skøre, kloge kvinder

Maria José kommer oprindeligt fra Bilbao i Nordspanien, men en forelskelse førte hende til Danmark i foråret 1978. Her mødte hun Lis. Deres kærester var nemlig gode venner, og det blev de to kvinder også.

Samme sommer rejste de alle fire til Spanien på ferie. Først til San Fermin og tyreløbet i Pamplona og bagefter til Madrid, hvor Lis for første gang smagte horchata - en dejlig læskende sommerdrik, som blev drukket overalt i byen. Og som hun blev ret vild med.

35 år senere: I dag holder deres venskab stadig og nu er de også samarbejdspartnere.

For de fik nemlig den idé at importere horchata  til Danmark.

I 2012 var Lis i Barcelona med nogle veninder og nød igen en kølig horchata på en fortovscafé. I caféen hang et skilt med en beskrivelse af drikken, dens oprindelse og gode egenskaber. Og så slog det hende:

 “Det er da det, vi skal”.

Som tænkt så gjort. Maria José og Lis gik i gang med at researche og fandt ud af, at også selve rodknolden, chufa, eller jordmandel, som den hedder på dansk, og som drikken er lavet af, har rigtig mange spændende og ja, nærmest uanede muligheder som fødevare.

"Det var oplagt for os at introducere den eksotiske og velsmagende spanske drik på det danske marked", siger Lis. "Men i tilgift fik vi sandelig også den lille økologiske chufaknold, som vi håber, at rigtig mange danskere får øjnene op for, så den, som i Spanien, bliver en del af den daglige husholdning. Fx som snack eller som mel i både kage- og brødbagning.

Smagen? Blød, rund, nøddeagtig - og bare lækker.